Geitrams er et mirakel av en plante. Blomstene blir til deilig knallrosa saft, stenglene kan brukes som asparges, og bladene funker fint som spinat. Den spretter opp som ugress i grøftekantene, så dette er matauk som flere burde benytte seg av.
Det er nok litt sent på sesongen for stengler og blomster nå, men bladene er fortsatt supre å bruke i flere uker til.
Man tager en stor bunt med geitrams. Se sankereglene.
Se så mørkegrønne og fine. Mørke grønnsaker er de sunneste.
Man skyller nevnte geitrams godt i kaldt vann og ribber den for blader. Dra hånda nedover stilken, det går mye fortere enn å plukke av bladene ett og ett. Hvis du vil bruke bladene ferske, så holder de i noen dager i vann i kjøleskap.
Bladene hakkes og forvelles.
Forvelle betyr å legge dem i kokende vann i ett minutt og helle av vannet. Forvellingen gjør at mikroorganismer dør slik at holdbarheten blir bedre, uten å ødelegge fargen og strukturen. Forvellingen inaktiverer også enzymene, så hvis du vil ha et rått produkt kan du droppe forvelling, holdbarheten blir bare litt kortere. Enzymer er skjøre saker, men de fleste tåler frysing greit.
Ta-da, du har gratis “spinat”. Smaker ganske likt som vanlig spinat, med et hint av grønnkål i smaken. Frys ned porsjoner så har du tilgjengelig til omelett, pai, grønn suppe, smoothies og alt annet du vil booste med klorofyll.
Bladene kan også brukes ferske i salat, gjerne sammen med en sprø salat som isberg.
Hva pleier du å sanke?