via Wikimedia Commons

Gratis spinat!

Geitrams er et mirakel av en plante. Blomstene blir til deilig knallrosa saft, stenglene kan brukes som asparges, og bladene funker fint som spinat. Den spretter opp som ugress i grøftekantene, så dette er matauk som flere burde benytte seg av.

Det er nok litt sent på sesongen for stengler og blomster nå, men bladene er fortsatt supre å bruke i flere uker til.

Man tager en stor bunt med geitrams. Se sankereglene.

Det eneste man ikke kan bruke er rota. Og den lar flinke sankere være igjen uansett. Via Wikimedia Commons
Det eneste man ikke kan bruke er rota. Og den lar flinke sankere være igjen uansett. via Wikimedia Commons

Se så mørkegrønne og fine. Mørke grønnsaker er de sunneste.

Man skyller nevnte geitrams godt i kaldt vann og ribber den for blader. Dra hånda nedover stilken, det går mye fortere enn å plukke av bladene ett og ett. Hvis du vil bruke bladene ferske, så holder de i noen dager i vann i kjøleskap.

Skylles godt i kaldt vann slik at eventuelle dyr og skitt forsvinner.
Skylles godt i kaldt vann slik at eventuelle dyr og skitt forsvinner.

Bladene hakkes og forvelles.

Forvelling av testporsjon
Forvelling av testporsjon

Forvelle betyr å legge dem i kokende vann i ett minutt og helle av vannet. Forvellingen gjør at mikroorganismer dør slik at holdbarheten blir bedre, uten å ødelegge fargen og strukturen. Forvellingen inaktiverer også enzymene, så hvis du vil ha et rått produkt kan du droppe forvelling, holdbarheten blir bare litt kortere. Enzymer er skjøre saker, men de fleste tåler frysing greit.

Geitramsspinat
Geitramsspinat
Uforvellet geitramsspinat, fryses for å brukes senere.
Og en liten burk med uforvellet geitramsspinat. Fryses for å brukes senere.

Ta-da, du har gratis “spinat”. Smaker ganske likt som vanlig spinat, med et hint av grønnkål i smaken. Frys ned porsjoner så har du tilgjengelig til omelett, pai, grønn suppe, smoothies og alt annet du vil booste med klorofyll.

Bladene kan også brukes ferske i salat, gjerne sammen med en sprø salat som isberg.

Sankesalat med geitrams, maiskolbe, squash, cherrytomat, gresskarkjerner og rosiner.
Sankesalat med geitrams, maiskolbe, squash, cherrytomat, gresskarkjerner og rosiner.

Hva pleier du å sanke?

moms!
moms!
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *