"Rowanberries in late August 2004 in Helsinki" by Taken by me, Jonik, on August 25, 2004. - Eget verk. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rowanberries_in_late_August_2004_in_Helsinki.jpg#mediaviewer/Fil:Rowanberries_in_late_August_2004_in_Helsinki.jpg

Sankereglene

Sanking er sunt, hyggelig og nyttig. Bare man vet hva man skal se etter, så kan man finne mat, krydder og råvarer ute nesten året rundt. Har du med en liten kniv og en rull med poser så kan du spontan-sanke hvis du skulle komme over en spiselig skatt.

«<a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rowanberries_in_late_August_2004_in_Helsinki.jpg#mediaviewer/Fil:Rowanberries_in_late_August_2004_in_Helsinki.jpg">Rowanberries in late August 2004 in Helsinki</a>» av Taken by me, <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Jonik" title="User:Jonik">Jonik</a>, on August 25, 2004. - <span class="int-own-work">Eget verk</span>. Lisensiert under <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0" title="Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0">CC BY-SA 2.0</a> via <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/">Wikimedia Commons</a>.
«Rowanberries in late August 2004 in Helsinki»  by  Jonik, 2004. Lisensiert under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons.

Yirdfasts regler for hensynsfull sanking:

* Vit hva det er du plukker. Fredede vekster får stå i fred.

Ikke alle vekster er like godt merket som denne, man må vite hvordan de gode vekstene ser ut.
Ikke alle vekster er like godt merket som denne. Finn ut hvordan de gode vekstene ser ut.

* Planter som har begynt å bli gule eller miste blader, eller har sykdom eller mye insekter på seg, lar du stå.

* Ta det du trenger, ikke mer. Da blir ikke din inngripen i naturen større enn nødvendig, til glede for andre dyr som også spiser slike planter. Plukker du fra trær eller busker, ta litt fra hver og ikke alt fra ett tre.

* La rota stå igjen. Da kan du sanke mer på samme sted neste år.

* La det være noen igjen, aldri ta den siste du kan se. Unntaket er sopp, der er mesteparten av organismen under jorda, og jeg mener det er helt greit å plukke alle soppene du finner.

* Ta fra offentlige steder og ikke inntil folks hager. Sankingen skal være til glede, ikke til sjenanse. Det finnes unntak; løvetann og brennenesle vil de fleste sette pris på å bli kvitt. Vis likevel hensyn.

* Skyll fangsten godt i kaldt vann når du kommer hjem.

«<a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Filipendula-ulmaria.JPG#mediaviewer/Fil:Filipendula-ulmaria.JPG">Filipendula-ulmaria</a>» av <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Sten" title="User:Sten">Sten Porse</a> - Own photo, taken in Jutland. Lisensiert under <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/" title="Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0">CC BY-SA 3.0</a> via <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/">Wikimedia Commons</a>.
Mjødurt – «Filipendula-ulmaria» av Sten Porse – Lisensiert under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.
Loading Facebook Comments ...

One thought on “Sankereglene”

Leave a Reply