En kasse full av grønnsaker!

De siste månedene har jeg fått en eske full av økologiske grønnsaker og frukt på døra annenhver tirsdag. Det er et av de beste valgene jeg har gjort på lenge. Bare se så mye godt!

https://www.youtube.com/watch?v=YiOQjgQ9C1Q

Jeg foretrekker økologisk mat, helst ville jeg levd av kun økologiske matvarer. Det er flere grunner til det. For animalske produkter er det strengere krav til at dyra skal ha det ok. Jeg har ingen illusjoner om at økologiske produksjonsdyr har det perfekt (det er fortsatt industrilandbruk), men de har bedre vilkår enn “vanlige” husdyr. Når det gjelder plantekost så mener jeg at de ofte smaker mer, men det viktige for meg er at jeg kan stole på at det ikke er ugress- og insektsmidler på dem. Bra for meg, og ikke minst for naturen rundt den åkeren der de har vokst. Ugress er bare ugress når det vokser på feil sted, ellers er det bare gress. Tilsvarende er skadedyr bare skadedyr når de spiser maten vi hadde tenkt å spise, ellers er de bare dyr – og fyller viktige funksjoner som pollinatorer og mat for større dyr. Vi vet ikke nok om hvor mye bestandene påvirkes av bekjempelsesmidlene. Forskere mener at den store biedøden skyldes den utstrakte bruken av insektgift. Det alene er en tungtveiende grunn til å velge varer som er laget uten disse midlene.

Dessverre er de økologiske grønnsakene i butikken ofte ganske dårlige (lite omsetning?) og få. Gulrøtter og bananer fins som regel, men hva hvis jeg vil ha noe annet, som blomkål? Nesten umulig å finne. Jeg fant til slutt en på Helios på Majorstua, importert fra Nederland. En lang reise for en kål. Det er ikke særlig i tråd med økologiske prinsipper å importere noe som vokser like godt her i landet.

Derfor er det så genialt å abonnere på grønnsakene. Kolonihagen lover at innholdet i kassene skal være mest mulig lokalt, og mange av disse tingene fins rett og slett ikke i vanlig butikk.

Se, så flotte de er! Dette er “frukt- og grøntmix”. Man får forskjellige ting hver gang.

20140930_212216

 

Skikkelig crispy, duftende saker. (Det forsvant en del av lasset før jeg fikk tatt bildet. Rart med det..)

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply